Παρασκευή 19 Απριλίου 2019

ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ ΤΟ ΄ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ΄


Πολύτιμο «εργαλείο» για τη στήριξη ανήμπορων δημοτών αποτελεί το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι».
Στο Δήμο Πωγωνίου το πρόγραμμα εξυπηρετεί σε μόνιμη βάση περισσότερους από 350 δημότες, με τον αριθμό των περιστατικών να  αυξάνεται σημαντικά κατά τους θερινούς μήνες.
Το Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου περιλαμβάνει 5 δομές «Βοήθεια στο σπίτι» και συγκεκριμένα τις δομές Καλπακίου, Άνω Καλαμά, Άνω Πωγωνίου, Κεφαλοβρύσου και Δελβινακίου. Στόχος του προγράμματος είναι η παροχή κοινωνικής και ψυχολογικής στήριξης των περιστατικών, η παραμονή των περιστατικών στο φυσικό περιβάλλον και η αποφυγή της ιδρυματοποίησης.
Σε κάθε πρόγραμμα απασχολούνται:
1)  Κοινωνικός λειτουργός, που ασχολείται με τα κοινωνικοπρονοιακά προβλήματα, προβλήματα κοινωνικής ενσωμάτωσης, εισαγωγή περιστατικών σε ιδρύματα χρονίων παθήσεων, επιτροπές ΚΕΠΑ, συνεργασία με φορείς ΟΑΕΔ, Σωφρονιστικά Ιδρύματα, Νοσοκομεία και διασύνδεση με αυτά, Δικαστική συμπαράσταση περιστατικών με Γεροντική Άνοια, κοινωνικοσυναισθηματική στήριξη, ενημέρωση σε θέματα υγείας, προστασία των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων τους κτλ.
2)  Νοσηλεύτρια, που ασχολείται με τη Νοσηλευτική Φροντίδα των περιστατικών, περιποίηση κατακλίσεων, ενεσοθεραπεία, περιποίηση τραυμάτων, ενημέρωση θεμάτων πρόληψης της υγείας.
3)  Οικογενειακός βοηθός, που ασχολείται με την αγορά φαρμάκων-μεταφορά, καθαριότητα οικίας των περιστατικών, μαγείρεμα κτλ.
«Σκοπός του προγράμματος είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών. Πέρα των εγγεγραμμένων, η δομή εξυπηρετεί και έκτακτες περιπτώσεις ατόμων και οικογενειών που χρήζουν περιστασιακής βοήθειας. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα «εργαλεία» των Δήμων για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής» δήλωσε ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κων/νος Καψάλης.
«Περισσότεροι από 350 δημότες μας έχουν στο πλευρό τους το προσωπικό των 5 δομών. Η βοήθεια που τους προσφέρεται είναι σημαντική και τα χαμόγελα που παίρνουμε είναι η καλύτερη ανταμοιβή» δήλωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Μιχάλης Σιούτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.