Τρίτη 13 Μαΐου 2014

ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΩΓΩΝΙΟΥ - 300 νέοι από άλλα κράτη έχουν επισκεφτεί το Δήμο Πωγωνίου με ανταλαγές νέων από Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία, Βουλγαρία,Σερβία, Λετονία, Λιθουανία,Ρουμανία, Εσθονία, κτλ


Στους Κουκλιούς περίμενε τον ΚΩΣΤΑ ΚΑΨΑΛΗ  μια ευχάριστη έκπληξη. Νέοι από το εξωτερικό που επισκέφτηκαν το Πωγώνι του έκαναν δώρο ένα χειροτέχνημα.
Κοντά στους νέους από το Πωγώνι που από τις 21 Μαΐου 2011 μέχρι και σήμερα σε συνεργασία με τον Δήμο Πωγωνίου έχουν πραγματοποιήσει 8 Ανταλλαγές Νέων στους Κουκλιούς και 1 στη Βήσσανη όπου έχουν συμμετάσχει περίπου 300 άτομα και είχαν συνολική διάρκεια περίπου 3 μήνες!
9 Ανταλλαγές x 10 ημέρες περίπου = 90 ημέρες
9 Ανταλλαγές x 30 συμμετέχοντες- 280 συμμετέχοντες
Το Πρόγραμμα Νέα Γενιά σε Δράση όπου ανήκουν οι ανταλλαγές νέων ξεκίνησε το 2007 και τελείωσε το 2013 και στο Δήμο Πωγωνίου. Υλοποιήθηκαν σε 2 χρόνια το 3% των ανταλλαγών όλης της επταετίας!
Ο Δήμος ήταν αρωγός της πρωτοβουλίας όπου χρειάστηκε ,χωρίς όμως την πραγματοποίηση εξόδων.
Θέματα των ανταλλαγών ήταν ο εθελοντισμός, η προστασία του περιβάλλοντος, η καταπολέμηση των διακρίσεων, η ξενοφοβία, η ανάπτυξη της υπαίθρου η τέχνη και ο πολιτισμός, η υγεία, ο ενεργός τρόπος ζωής και άλλα πολλά!
Oμάδες συμμετοχής από: Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία, Βουλγαρία,Σερβία, Λετονία, Λιθουανία,Ρουμανία, Εσθονία, Πολωνία, Σλοβακία,Αρμενία,Ουγγαρία Λευκορωσία,Αρμενία, Αζερμπαιτζάν, Βέλγιο, Ολλανδία κτλ.
Από τους 280 συμμετέχοντες ένα 5% έχουν επισκεφθεί ξανά την περιοχή για τουρισμό και ένα ποσοστό της τάξης του 90% έχουν προτείνει σε γνωστούς τους να επισκεφθούν το Πωγώνι και την Ήπειρο.
Επίσης έχουν σταλθεί αποστολές στο εξωτερικό που έχουν συμμετάσχει παιδιά από το Πωγώνι (Αίγυπτο-Τουρκία-Σερβία-Ολλανδία-Λετονία-Ουγγαρία)