Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023

ΕΝΕΡΓΕΙΑ - ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΠΟΡΩΝ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

 1. Εκπόνηση Σχεδίου Φόρτισης Ήλεκτρικών Οχημάτων (Σ.Φ.Ή.Ο.)

Εγκρίθηκε το Σχέδιο Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΣΦΗΟ) για την κάλυψη των αναγκών φόρτισης των ηλεκτρικών οχημάτων που προβλέπεται να κυκλοφορούν/σταθμεύουν στο Δήμο Πωγωνίου.
2. Αναβάθμιση του συστήματος οδοφωτισμού του Δήμου Πωγωνίου (LED) Προϋπολογισμού 1.667.973€ - Προς συμβασιοποίηση.

4.744 λαμπτήρες παλαιάς τεχνολογίας θα αντικατασταθούν με λαμπτήρες Led μέσω του έργου αναβάθμισης του συστήματος οδοφωτισμού Δήμου. Η συνολική εξοικονόμηση ενέργειας που θα προκύψει ξεπερνάει το 60%. (Αφορά: οδοφωτισμό οδών, πλατειών, πάρκων και λοιπόν κοινόχρηστων χώρων).

3. Ενεργειακή αναβάθμιση κτιριακών υποδομών Δήμου Πωγωνίου 1.235.543€ μέσω του Προγράμματος ΉΛΕΚΤΡΑ
Α) Εγκρίθηκε στο 1ο στάδιο η Ενεργειακή Αναβάθμιση τριών σχολικών κτιρίων μέσω του προγράμματος «ΗΛΕΚΤΡΑ». Πρόκειται για το Δημοτικό σχολείο Καλπακίου, Παρακαλάμου και το Γυμνάσιο – Λύκειο Δολιανών.

Β) Παράλληλα υποβάλαμε μία ακόμη πρόταση προς ένταξη που αφορά 4 δημοτικά κτίρια και συγκεκριμένα το Δημαρχείο Πωγωνίου και τα πρώην Δημαρχεία Κεφαλοβρύσου, Παρακαλάμου και Δελβινακίου, η οποία αναμένεται να εγκριθεί το επόμενο διάστημα.

4. Ανεμογεννήτριες στο όρος Κασιδιάρη

400.000€ έσοδα σε ετήσια βάση αποφέρει στα ταμεία του Δήμου Πωγωνίου το Αιολικό Πάρκο στο όρος Κασιδιάρη ενώ αναμένεται και εγκατάσταση 7 νέων ανεμογεννητριών εντός της ίδιας έκτασης, οι οποίες προβλέπεται να αποφέρουν επιπλέον έσοδα της τάξης των 200.000€ περίπου. Επιπλέον έχει ήδη αρχίσει η διανομή στους κατοίκους των όμορων κοινοτήτων της επιστροφής του ανταποδοτικού τέλους 1% στους λογαριασμούς ΔΕΗ για το έτος 2020.

5. Εφαρμογή του Μέτρου του Ενεργειακού Συμψηφισμού (εγκατάσταση φωτοβολταϊκού) στα Δημοτικά Αντλιοστάσια προϋπολογισμού 570.400€ Εγκρίθηκε η μελέτη σύνδεσης του νέου φωτοβολταϊκού σταθμού του Δήμου από αυτοπαραγωγό με εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό στο δίκτυο ΜΤ του ΔΕΔΔΗΕ. H σύνδεση των αντλιοστασίων ύδρευσης με φωτοβολταϊκό σταθμό θα πετύχει τον ενεργειακό συμψηφισμό των ηλεκτρικών καταναλώσεων των αντλιοστασίων του Δήμου.Η αναμενόμενη κατανάλωση ενέργειας θα καλύπτεται κατά 96% από Α.Π.Ε. Αναμένεται η αναβάθμιση του υποσταθμού. Δεσμευμένη πίστωση από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”. 6. Λειτουργία μονάδων υδροηλεκτρικής ενέργειας νότια του οικισμού Μαζαρακίου και στην περιοχή Ρογοζίου

Α) Στη φάση των τελικών αδειοδοτήσεων βρίσκεται η εγκατάσταση μονάδας Υδροηλεκτρικού Έργου Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ισχύος 10 MW η οποία θα προσφέρει ανταποδοτικά έργα και μελέτες προς το Δήμο Πωγωνίου 600.000€.

Β) Προς αδειοδότηση βρίσκεται και το νέο υδροηλεκτρικό στην περιοχή Ρογοζίου το οποίο θα αποφέρει κατ’ εκτίμηση έσοδα της τάξης των 150.000€ ανά έτος. Παράλληλα θα προσφέρει ανταποδοτικά στους πολίτες (των όμορων οικισμών) και στο Δήμο (50.000€ ετησίως).







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.